maandag 3 september 2012

Totale verwarring, deel 2

Het afgelopen weekend kwam ineens al het verdriet van deze poging eruit. Ik zou met Femke en nog 2 vriendinnen naar een groot feest gaan en ik zag er als een berg tegenop. Alleen al de gedachten aan al die mensen om me heen, de vrolijkheid, de gezelligheid en dan vooral de gedachten dat ik daaraan mee moest doen, vloog me naar de keel. Na even een klein boodschapje te zijn gaan halen, kon ik alleen nog maar huilen. Huilend pakte ik mijn tas in en trok ik mijn outfit aan. Met de gedachten dat het straks wel minder zou worden, at ik nog iets en maakte me klaar om in de auto te stappen. Ook daar zag ik tegen op, 5 kwartier rijden om vervolgens verplicht leuk te moeten doen. Gelukkig stelde oplettende vriendin I de cruciale vraag: wil je wel komen? Nog dikkere tranen toen ik toegaf er zo tegenop te zien, dat ik me zo rot en verdrietig voelde maar dat ik vond dat ik moest gaan. Uiteindelijk ben ik thuis gebleven, ben ik lekker op de bank gekropen met een pot thee en lekkere koek en heb alle tranen, gedachten en gevoelens de ruimte gegeven.

Twee dagen heb ik nagedacht en rust genomen. Gisteravond voelde ik dat het goed was zo, tijd om deze achtbaan af te sluiten. Ik wilde niet meer wachten op de miskraam maar weer alles in eigen hand hebben, zoals ik dat met alles in dit proces wil en doe. De zwangerschapsklachten die ik bleef houden voelden niet meer goed, niet passend bij de situatie. Dus vanmorgen het ziekenhuis gebeld en vanmiddag kon ik langskomen.

De arts vroeg uit hoe het met me ging. Zwangerschapsklachten weer opgeschreven en toen weer tijd voor een echo. Gaf nog aan dat ik niet gevloeid heb dus dat er in mijn ogen niets veranderd was tov vorige week dus een echo niet nodig was. Zo werkte dat niet, de arts wil altijd zelf graag zien voor ze beslist!
Wederom was er in eerste instantie niets te zien. Baarmoeder weer zo gekanteld dat hij niet helemaal te zien was en wederom de supervisor die erbij gehaald werd. Dr M was niet aanwezig vandaag, maar de arts die nu kwam was meer gespecialiseerd in vroege zwangerschappen, vitale dan wel niet-vitale. Ondertussen maar weer even geplast, hielp de vorige keer ook. Schijnbaar kantelt mijn baarmoeder direct om als er (een klein beetje) urine in mijn blaas zit, want nu was er wel wat te zien. En meer dan de vorige keren. Er was een vruchtje te zien. Een vruchtje van 6 weken en 1 dag. Ik ben nu eigenlijk 8 weken zwanger (zo, dat heb ik zomaar even hard op gezegd, ik ben 8 weken zwanger) dus het vruchtje loopt achter. Maar dat kan passen bij de slow starter, waar eerder ook al sprake van was. Mijn hcg was tenslotte laag in het begin.
En daar gaat het dus alweer mis; de hoop. De hoop die onmiddellijk weer naar boven komt. De hoop die ik echt niet meer had toen ik vanmiddag op de fiets naar het ziekenhuis reed. En de hoop die ik eigenlijk niet meer wil hebben want de kans is zoveel groter dat dit een miskraam gaat worden. De arts schat de kans 9 op 10 dat het geen goede zwangerschap is. Ik moet dat echt meenemen in mijn gedachten.
Maar omdat de artsen nu meer zien als op de vorige echo's, gecombineerd met de zwangerschapsklachten, kunnen ze nu niet het proces van het opwekken van een miskraam in gang zetten. Ze kunnen niet meer met 100% zekerheid zeggen dat het een niet-vitale zwangerschap is.

Verdwaasd ben ik weer naar buiten gelopen. De artsen waren begripvol, kreeg de tijd om vragen te stellen en de ruimte om te huilen. Maar ik weet niet meer hoe ik me moet voelen. Ik weet niet wat ik moet denken. Wil geen hoop hebben, maar die vlamt keihard door mijn hoofd en lijf op dit moment. Maar ook angst, angst voor wat gaat komen. Hoe langer dit duurt, hoe groter de klap ben ik bang. En ik was al zo ver met de klap van zaterdag.
Ik heb de counselor een mailtje gestuurd of ze me asjeblieft kan inplannen op haar spreekuur. Er is pas weer op 15 oktober plek, maar denk dat ik dan al doorgedraaid thuis zit! En dat wil ik voorkomen.
Dinsdag mag ik terugkomen voor een echo. Ik zit te twijfelen of ik niet even de boel de boel moet laten; gewoon maar afwachten wat er gaat gebeuren. Geen echo's meer, geen onduidelijkheid meer, gewoon zwanger zijn met de wetenschap dat er een grote kans is op een miskraam. Maar ik denk niet dat ik dat kan.

4 opmerkingen:

 1. Vol ongeloof deze ontwikkeling gelezen. Ook bij mij meteen een sprankje hoop en dan meteen de angst om te snel voorzichtig blij te zijn, dat sprankje hoop vast te grijpen.
  Het wordt je niet bespaard en je blijft maar in die onzekerheid ondertussen.
  Neem je de beslissing dat 't dan maar over moet zijn met deze schijnbaar niet vitale zwangerschap. Hartstikke moeilijk en dapper dat je die knoop doorhakt. En dan toch weer twijfel, hoop.
  Ik raak er al van in de war, dus hoe moet de chaos in jouw hoofd dan wel niet zijn..... Hoop dat je toch nog snel naar de counselor kan en dat die ook echt iets voor je kan betekenen.
  Ik kan je niet meer wensen dan sterkte. Als ik iets voor je kan doen..... dat weet je wel he.
  Denk aan je!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Merel,
  ik kan alleen maar zeggen:
  zoek afleiding, accepteer dat het niet in jouw handen ligt, heb hoop maar weet dat 10% niet veel is.
  Ik duim voor je!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn hemel. Dit geloof je gewoon niet! Zo moeilijk om geen hoop te mogen hebben van jezelf. Heb ook ooit in zo'n situatie gezeten en dacht toen: ik heb maar gewoon wel hoop, want als het mis gaat ben ik TOCH heel erg verdrietig, of ik nu wel of geen hoop had.
  (twee keer meegemaakt: een keer mis, andere keer werd dochter die nu bijna 8 is)
  Veel sterkte met alles en ik duim voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tjee wat een verwarring! Ik hoop dat de echo op dinsdag daar verbetering in kan brengen. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen